Hulp & contact
Hulp bij psychische problemen
Als je iets schokkends meemaakt, kun je psychische klachten krijgen. Soms komen deze klachten meteen, maar soms pas na een lange tijd. Vaak is professionele hulp nodig. Misschien is het voor jou een grote stap om professionele hulp te zoeken. Bijvoorbeeld omdat je slechte ervaringen hebt met hulp. Misschien weet je al jaren te leven met klachten. Toch kan de juiste hulp je leven en het leven van de mensen om je heen verbeteren. Vaak kan een goede behandeling klachten verminderen, soms zelfs laten verdwijnen.
Voor goede hulp kun je het beste eerst naar de huisarts gaan. Dat kan vaak snel. De huisarts kan met je kijken of een doorverwijzing nodig is, of dat je binnen de huisartsenpraktijk geholpen kunt worden. Bijvoorbeeld bij de praktijkondersteuner GGZ (POH-GGZ).
Kan dat niet? Op Kiezen in de ggz kun je zelf of samen met je huisarts kijken naar hulp voor jouw klachten. Houd er rekening mee dat er een wachttijd is voor veel behandelingen.
Een huisarts kan vaak beter doorverwijzen als je vertelt dat je klachten mogelijk met geweld te maken hebben. Een huisarts heeft een beroepsgeheim.
Het kan zijn dat je wel al hulp hebt gehad. Misschien heeft deze niet genoeg geholpen. Dan kan het toch goed zijn om nog een keer naar je huisarts te gaan. Er komen soms nieuwe behandelingen bij. Misschien past een andere behandeling of een andere behandelaar beter bij je.
Hieronder zie je klachten die veel voorkomen bij mensen die geweld in de jeugdzorg hebben meegemaakt. En lees je over hulp bij deze klachten. Op de website Mentaal Vitaal vind je nog meer informatie over psychische klachten.
Ben je doof of slechthorend? Dan kun je niet bij alle hulpverlening terecht. Op de website van GGZ voor doven en slechthorenden vind je meer info over hulporganisaties die kunnen communiceren met doven en slechthorenden.