Hulp & contact
Contact met lotgenoten
Lotgenoten zijn mensen die in dezelfde situatie zitten. Lotgenotencontact kan op verschillende manieren. Bij lotgenotengroepen komen mensen bij elkaar in een ruimte. Maar het gebeurt soms ook online. Sommige organisaties voor lotgenoten hebben een telefoonlijn.
Contact met lotgenoten kan helpen bij:
- Vinden van steun en begrip
- Leren van elkaar over hoe je om kunt gaan met klachten
- Leren van andere ervaringen met de zorg. Dit kan het bijvoorbeeld makkelijker maken om hulp te vinden
- Accepteren van wat je hebt meegemaakt en van de gevolgen hiervan
- Een beter gevoel over jezelf
- Een gevoel van opluchting dat je niet de enige bent
- Leren kennen van mensen bij wie je terecht kan met vragen of bij problemen
Voor veel mensen werkt lotgenotencontact goed. Maar het past niet bij iedereen. Als je twijfelt, kun je één of meerdere manieren uitproberen. Sommige mensen moeten even zoeken voor ze de juiste groep of vorm hebben gevonden.
Lotgenotenorganisaties
- Lotgenotenorganisatie Stichting Voor Ons: organiseert workshops en lotgenotenbijeenkomsten voor mensen die slachtoffers zijn van seksueel misbruik, mishandeling of verkrachting.
- BE4YOU2: organiseert onder andere Ervaren Jaren. Dat zijn themabijeenkomsten voor mensen die te maken hebben (gehad) met jeugdzorg. Deze bijeenkomsten worden geleid door professionele ervaringscoaches. Weet je niet of lotgenotencontact iets voor jou is? In de podcast Met Lotgenoten de Winter Door vertellen slachtoffers wat lotgenotencontact voor hen betekend heeft. Je beluistert de podcast via Spotify.
- Revief: voor mensen die in hun kindertijd slachtoffer zijn geworden van seksueel misbruik.
- Warme Jjas: voor kinderen die uit huis geplaatst zijn vanwege misbruik door of verslaving van hun ouders.
- Ongeziene Blinden: voor mensen met een visuele beperking die op scholen of instellingen slachtoffer werden van psychisch, fysiek en/of seksueel geweld.
- VPKK: Vrouwen Platform Kerkelijk Kindermisbruik.
KMGH: Stichting Kinderdwangarbeid Meisjes Goede Herder. - LVB Stichting Rugzak: voor mensen met een (licht) verstandelijke handicap die geweld hebben meegemaakt.
JZS: Stichting Jeugdzorg Slachtoffers. Een stichting voor en door lotgenoten. - JVB: Jeugdhulp Voldoende Beschermd komt op voor de belangen van lotgenoten.
- DIS is me: Een online project waar een team van ervaringsdeskundigen de (anonieme) ervaringen van mensen met een dissociatieve stoornis (DIS) verzamelt en deelt.
Cliëntenorganisaties
Als je in je kindertijd geweld hebt meegemaakt, kun je later een psychische aandoening krijgen. Je kunt dan steun vinden bij een cliëntenorganisatie voor die psychische aandoening.
- Angst Dwang en Fobie stichting (ADF stichting): De ADF stichting is er voor cliënten en familieleden die te maken hebben met angst- en dwangklachten.
- Anoiksis: Anoiksis is er voor psychose-gevoelige mensen.
- Caleidoscoop: Caleidoscoop is er voor mensen met een dissociatieve stoornis en direct betrokkenen.
- Plusminus: Plusminus is er voor mensen met een bipolaire stoornis en naasten.
- Stichting Borderline: Stichting Borderline is er voor mensen met borderline persoonlijkheidsstoornis en mensen die zich hierin herkennen.
- Weerklank: Stichting Weerklank is er voor mensen die stemmen horen.
Lotgenotencontact bij verslavingen
Voor mensen met verslavingen worden door heel Nederland zelfhulpen georganiseerd. Hier werk je met lotgenoten aan je verslaving.
Voor alcohol: Anonieme Alcoholisten Nederland
Voor andere drugs: Anonieme Verslaafden Nederland
Voor gokken: AGOG en Gamblers Anonymous Nederland.
Vaak worden bij instellingen voor verslavingszorg ook lotgenotengroepen georganiseerd. Veel van deze organisaties hebben ook speciale groepen voor naasten. Je vindt de instellingen op deze pagina van alcoholinfo.nl.