Hoe kun jij helpen?
Veel slachtoffers van geweld vinden het belangrijk dat anderen geen geweld hoeven mee te maken. In de Infographic Voortgang aanpak geweld in de jeugdzorg (PDF) kun je lezen wat de overheid hier aan gaat doen. Hieronder lees je wat je zelf kan doen aan geweld in de jeugdzorg en geweld in je eigen omgeving.
Zelf de jeugdzorg helpen verbeteren
Het is belangrijk dat we leren van wat er gebeurd is. Daarom blijft de overheid in gesprek. Met de slachtoffers, maar bijvoorbeeld ook met hulpverleners of andere professionals. De overheid steekt geld in goede scholing voor het personeel in jeugdzorg.
Je kunt je als slachtoffer inzetten als ervaringsdeskundige vanuit een lotgenotenorganisatie. Als slachtoffer kun je waardevolle informatie geven aan professionals. Over wat er gebeurd is, en wat een slachtoffer nodig heeft. Ook kun je via lotgenotenorganisaties de overheid adviezen geven.
Ben jij tussen de 18 – 27 jaar? Dan kun je je opgeven voor de jongerentaskforce van Augeo. Augeo is een stichting die opkomt voor kinderen die in de knel zitten. Bijvoorbeeld omdat zij thuis mishandeld of verwaarloosd worden. Jouw ervaringen deelt Augeo met professionals, overheid en vrijwilligers om hen te helpen bij de aanpak van kindermishandeling.
Hoe kun je geweld in je eigen omgeving voorkomen?
Mensen die geweld in de jeugdzorg hebben meegemaakt, komen vaak in nieuwe situaties van geweld. Bijvoorbeeld opnieuw in hun familie. Of met hun partner. Zo kun je opnieuw slachtoffer worden. Of zien dat anderen slachtoffer worden. Als dit je overkomt, roept dit veel vragen en emoties op. Het is belangrijk om daar niet alleen mee te blijven zitten. Probeer het geweld te bespreken met iemand in je omgeving die je vertrouwt. Als dat niet lukt of niet helpt, bespreek het dan met je huisarts. Je kunt ook bellen of chatten met Veilig Thuis zonder je naam te noemen. Veilig Thuis kan je helpen om zelf het geweld te stoppen of anderen in te schakelen.
Als je zelf geweld hebt meegemaakt, is anderen pijn doen het laatste wat je wilt. Maar soms gebeurt dit helaas. Bijvoorbeeld doordat je het lastig vindt om met emoties om te gaan. Of je kunt moeite hebben met de opvoeding van je eigen kinderen. Hiervoor kun je hulp vragen. Veilig Thuis kan je helpen om het geweld te stoppen. Je kunt met ze bellen of chatten zonder je naam te noemen.
Zou het je helpen om te praten met mensen die hetzelfde hebben meegemaakt? Ga dan naar contact met lotgenoten.