Ervaringen met geweld in de Jeugdzorg
Jouw verhaal is uniek. Maar soms helpt het om te weten wat er met andere slachtoffers is gebeurd.
Documentaire
In de documentaire ‘Blijvend Vertellen’ praten slachtoffers over hun ervaringen met geweld in de jeugdzorg.
Ervaringsverhalen van slachtoffers
Meer ervaringsverhalen: ‘In gesprek over geweld in de jeugdzorg’
Stichting Voor Ons heeft in het (digitale) boekje ‘In gesprek over geweld in de jeugdzorg’ ervaringsverhalen verzameld van slachtoffers die geweld hebben meegemaakt in de jeugdzorg. De verhalen die slachtoffers vertellen zijn indrukwekkend, en soms ook heftig.
Het is belangrijk dat deze verhalen verteld worden, zodat meer mensen begrijpen wat slachtoffers van geweld in de jeugdzorg hebben meegemaakt. De schrijvers van dit boekje halen ook een aantal belangrijke onderdelen uit deze verhalen. Professionals krijgen hiermee mogelijk inzichten over waar ze op kunnen letten en hoe ze het gesprek over geweld of trauma aan kunnen gaan.
Je bent niet de enige
Jouw verhaal is uniek. Maar soms helpt het om te weten wat er met andere slachtoffers is gebeurd. Je kunt je er opgelucht door voelen, of minder alleen. Vind je het moeilijk om te praten over wat er met jou is gebeurd? Het lezen van de ervaringen van anderen kan helpen bij het vinden van de juiste woorden.
Contact met lotgenoten
Lotgenoten zijn mensen die hetzelfde hebben meegemaakt. Lotgenotencontact kan steun bieden, helpen bij het omgaan met klachten of zoeken naar hulp.
Lotgenotengroepen: ‘van samen salade maken naar kracht herkennen’
Marlene van Steensel is oprichter van stichting BE4YOU2. Deze stichting is er voor jongeren en volwassenen die als kind uit huis zijn geplaatst. Of die op een andere manier met Jeugdzorg te maken kregen. BE4YOU2 organiseert voor hen sinds 2012 samenkomsten, onder de naam ‘Ervaren Jaren’. Marlene: ‘We helpen mensen om deze ervaring een krachtige plek in hun leven te geven.’