Module 4
Wat zijn de signalen?
Wat lees je in deze module?
Soms is het moeilijk om erachter te komen of iemand geweld in de jeugdzorg heeft meegemaakt. Toch kun je als hulpverlener op een aantal signalen letten. Deze signalen kunnen erop wijzen dat iemand slachtoffer is geworden van geweld. In deze module lees je 4 redenen waarom geweld in de kindertijd soms moeilijk te herkennen is. Ook gaan we in op verschillende signalen die hierop kunnen wijzen.
Geweld herkennen kan moeilijk zijn
Als hulpverlener kan het moeilijk zijn om geweld in de kindertijd te herkennen. Hier zijn verschillende redenen voor:
Door al deze redenen kan het moeilijk zijn om geweld te herkennen. Als hulpverlener kun je wel op een aantal dingen letten. Je kunt signalen van geweld in de kindertijd zien in lichaamstaal of klachten die genoemd worden. Ook signalen van bepaalde psychische stoornissen kunnen wijzen op geweld en trauma. Let extra op als je meerdere signalen tegelijk ziet en vraag door.
Signalen van psychische stoornissen
De slachtoffers van geweld in de jeugdzorg hebben heftige gebeurtenissen meegemaakt. Sommigen hadden er een tijd last van maar dachten er daarna niet meer aan. Het kan tijd kosten om van zo’n gebeurtenis te herstellen. Die tijd is voor iedereen anders. En niet iedereen herstelt na een tijd.
Na een heftige gebeurtenis kun je een trauma ontwikkelen. Dit kan voor allerlei psychische en lichamelijke klachten zorgen. Soms kan een posttraumatische stressstoornis (PTSS) ontstaan. Er kan ook complexe PTSS ontstaan of een dissociatieve stoornis. Dissociatieve klachten kunnen ook voorkomen bij complexe PTSS, zonder dat iemand een dissociatieve stoornis heeft. De klachten die bij deze stoornissen horen, kunnen wijzen op geweld in de kindertijd.