Hulp & contact
Professionele hulp bij trauma
Na een heftige gebeurtenis kun je een trauma ontwikkelen. Dit kan voor allerlei psychische en lichamelijke klachten zorgen. Soms kan een posttraumatische stressstoornis (PTSS) ontstaan. Op deze pagina kun je lezen wat een trauma en wat PTSS is, hoe je erachter komt of je het hebt en welke behandelingen er zijn.
Trauma
Je hebt een trauma als je last hebt van iets heftigs dat eerder in je leven is gebeurd. Zo’n heftige gebeurtenis kan een verkrachting zijn of ander geweld. Een ander voorbeeld is een ongeluk. Ook het zien van een ongeluk of geweld bij iemand anders kan een trauma veroorzaken.
Vaak is iemand tijdens of vlak na een heftige gebeurtenis angstig en gespannen. Bij een trauma blijven deze gevoelens, of komen deze gevoelens later in het leven terug. Iemand denkt dan steeds opnieuw aan die ervaring of heeft er nachtmerries over. Die gedachten geven een gevoel van angst en stress, ook al is er geen gevaar meer. Door die angst of stress gaat de persoon niet meer naar bepaalde situaties of mensen toe. Dit kan het begin zijn van angst of paniekaanvallen, schuldgevoel, somberheid, lichamelijke klachten of gebrek aan zelfvertrouwen, bijvoorbeeld in sociale situaties.
Er bestaan twee soorten trauma. Als een trauma ontstaat door één gebeurtenis is het een ‘enkelvoudig trauma’. Als het trauma ontstaat door meerdere heftige gebeurtenissen die tijdens een lange tijd gebeurd zijn, is het een ‘complex trauma’.
Complex trauma
Bij complex trauma heeft iemand meerdere schokkende ervaringen gehad, in een langere periode. Bijvoorbeeld pesten of seksueel misbruik. Dit geeft dezelfde klachten als bij een enkelvoudig trauma. Maar daarnaast kan een complex trauma iemands ontwikkeling remmen. Het kan bijvoorbeeld lastig voor iemand zijn om positief naar zichzelf te kijken. Of te leren om met emoties om te gaan. Hierdoor kan het moeilijk worden om werk of relaties te krijgen of te houden.
Ook kunnen mensen met een complex trauma een afstand voelen tot zichzelf, of tot hun omgeving. Soms weten ze niet wat echt is en wat niet. Dit heet dissociatie. Het betekent: losgekoppeld. Hoe een dissociatieve stoornis (DIS) kan ontstaan zie je in het filmpje DIS in een notendop.
PTSS
Eén of meerdere trauma’s kunnen ervoor zorgen dat iemand een posttraumatische stressstoornis (PTSS) ontwikkelt. Dit is een psychische stoornis waarbij je de hele dag door angstig en gespannen bent. Zelfs als er geen gevaar is. Je voelt je steeds onveilig.
Klachten
Klachten die je bij PTSS kunt hebben:
- Herbelevingen. Je wordt overvallen door gedachten en beelden over de gebeurtenis of krijgt er nachtmerries over.
- Heftig reageren op situaties die je doen denken aan de heftige ervaring. Je doet moeite om niet in zulke situaties te komen.
- Gespannen en prikkelbaar zijn. Hierdoor kun je problemen krijgen met inslapen en doorslapen. Ook kun je je hierdoor slecht concentreren, schrik je snel of kun je last hebben van woede-uitbarstingen.
- Je voelt weinig emoties en voelt afstand naar anderen.
- Nauwelijks nog plannen voor de toekomst maken.
Als deze klachten langer dan een maand blijven, is het een posttraumatische stressstoornis. De klachten kunnen het dagelijkse leven heel erg gaan bepalen. Ook kunnen de klachten weer zorgen voor andere problemen, zoals schulden, eenzaamheid, dakloosheid en/of problemen op het werk of op school.
Sommige mensen met PTSS hebben ook nog andere psychische problemen. Dat heet ‘complexe PTSS’.
Dissociatieve stoornis
Sommige mensen met een complex trauma voelen een afstand naar zichzelf of anderen, of weten niet meer wat echt is en wat niet. Zij kunnen een dissociatieve stoornis hebben.
Meer over een dissociatieve stoornis lees je op de website van Mentaal Vitaal
Soorten behandelingen
Als je professionele hulp wilt voor je klachten, begin je bij de huisarts. Die stelt je een paar vragen over de oorzaak en je klachten. Ook vraagt de huisarts of je andere lichamelijke of psychische problemen hebt. De huisarts kan je doorverwijzen naar een behandelaar (psycholoog of psychiater).
De behandelaar kan bepalen wat voor stoornis je hebt. Deze diagnose kan voelen als een ‘label’, alsof je in een hokje wordt geplaatst. Maar het kan ook een gevoel van opluchting geven, omdat eindelijk duidelijk is wat er aan de hand is.
Er zijn verschillende soorten behandelingen voor trauma en PTSS. Bij sommige behandelingen is goed onderzocht of ze werken. Bij anderen (nog) niet.
Voor deze behandelingen is bewijs dat ze kunnen werken (bewezen effectief):
Als deze behandelingen niet goed genoeg werken, kun je met je behandelaar kiezen voor medicijnen. Ook kun je kiezen voor een extra behandeling, zoals vaktherapie. Dat heet ‘aanvullende therapie’.
Er zijn ook een aantal behandelingen voor trauma of PTSS die nog niet onderzocht zijn. Daarvan weten we niet of ze werken. Dit zijn: mindfulness, hypnotherapie, Present Centered Therapy, Kortdurende Psychodynamische Therapie, Acceptance and Committment Therapy (ACT) en sensorimotorische therapie.
Daarnaast zijn er ook behandelingen waarbij nieuwe techniek wordt gebruikt. Een voorbeeld hiervan is Virtual Reality Therapie. Daarmee kan je een soort 3D film laten maken van de situatie van het trauma. En daarin de situatie met steun van de behandelaar opnieuw meemaken. Hierdoor kunnen de gevoelens van de herinnering minder heftig worden.
Waar kun je behandeling krijgen?
De huisarts verwijst je naar de generalistische basis ggz (bGGZ) of de specialistische ggz (sGGZ). Waar je naar verwezen wordt, hangt af van je klachten. Voor behandeling is vaak een wachttijd. Die kan bij specialistische ggz erg lang zijn. Lees onder steun tijdens het wachten wat je kunt doen als je lang moet wachten. Wil je weten welke professionele hulp er bij jou in de buurt is? Kijk dan op onze hulpkaart.